10 Aralık 2010 Cuma

chick-lit yazmanın püf noktaları

dünkü post'ta bunalım kitaplarımın chick lit olduğunu söylemiştim. yahu ben bu chick lit işini çözdüm, yeminle. inşallah daha önce buna benzer bir formül yayınlanmamıştır, rezil rüsva olurum. işte formül:
1- metropolde yaşayan ya işinde çok başarılı, ya da işinden nefret eden bir kadın karakter yarat. Plazada çalışabilir, ya da butik pastanesi veya çiçekçisi olabilir. ama asla hemşire, öğretmen gibi sıradan bir meslek değil, özel sektör olsun. tercihen reklamcı, halkla ilişkiler veya magazin dergisinde editör olabilir. karar size ait.
2- bu hatun işyerine az uğrasın ama çok para alsın, plaza kadınları diyebileceğimiz bu hatunun manolo blahnikleri, louis vittonları ve harvey nicholsları olsun.
3- karakterimiz ince, uzun ve çekici olsun, renk katmak isterseniz 3 kilo fazlası olsun ama o kilolara takıp kendine hayatı zehir etsin.
4- karakterimiz hazırsa yanına birkaç tane her aradığında ulaşılabilecek, işi gücü arkadaşını dinlemek ve onun problemlerine çözüm bulmak olan 2 yakın kız arkadaş (+/-) bir gay arkadaş ekleyin.
5- her buluşmada içilecek şarapları/margaritaları her chapter'a dört beş kadeh düşecek şekilde aralara serpiştirin.
6- eveeet, bir eski erkek arkadaş problemi kitabın 2. bölümünde ortaya çıksın, ya esas kızı terk etmiş bir adam olsun ya da artık anlaşamadıkları için ayrılmış ama uzun süre çıkmış bir çift olsunlar.
7- aslında sevgili olmayı hiç düşünmediği ama sık sık karşısına çıkan, mucizeler yaratan ya da ufak tefek jestler yapan ama bir türlü hislerini açamayan bir adamı unutmayalım. işte bu esas erkek.
8- kızın esas adamı ararken takıldığı 3-4 erkek karakter bulalım, bunlar ya alkolik ya bağlanma problemi olan (sorunu siz seçin) ama bir şekilde kızımız hayal kırıklığına uğratacak adamlar olsun.
9- kızımızın evi mutlaka sıcak bir ortam olmalı. "sevimli bir mutfak", "pofuduk kanepeler" vs. (çünkü romantik komedi izleyip elinde şarabıyla/kahvesiyle o pofuduk kanepelerde ağlayacak)
10- bilge bir karakter (yaşlı bir komşu, anlayışlı baba) ve kızımıza hayatı zehir eden sorunlu veya çatlak bir ebeveyn olmazsa olmazımız.
11- en önemlisi kızımız alışveriş delisi olmalı, buluşma öncesi victoria's secret'tan iç çamaşırı almalı misal.
12- bu ana başlıkların etrafında bolca bar sahnesi koyup kızımızı çeşitli adamlarla buluşturun, arkadaşlarıyla dertleştirin. Annesiyle kavga etsin, bolca sakarlık yapsın, arada rezil olsun ama makyajı akmasın, ütüsü bozulmasın.
13- son 50 sayfada 7. maddede adı geçen adam kıza yavaş yavaş açılmaya başlasın ama bir aksilik/yanlış anlamalar silsilesi olsun, son 5 sayfaya kadar kavuşamasınlar.
14- son 5 sayfada bu ikisini kavuşturun, kız 6. maddede adı geçen adamı bile unutsun ve okurlar mutlu sona kavuşsun.
amin

4 yorum:

elwingg dedi ki...

tatlım chick-lit'lere ara vermenin zamanı gelmiş bence :)) şöyle yapalım sen elindekileri bana vermekle başla mesela :)) zaten murakamilerini vermiyorsun..hıhh :)))

Unknown dedi ki...

aaaa, bak nereden nereye getirmiş lafı :) ayırdım sana vereceklerimi :) hem bak kar yağdı Gizem, Alsancak'ta naaaptın bakiim, sen onu anlat?

elwingg dedi ki...

akşam eğitim vardı kuzum, etkili sunum teknikleri, onun için alsancak'taydım..

Unknown dedi ki...

waaoooow, etkili sunum teknikleri, süpersin canım ya. (bak dabılyularım ve ben ölüyoruz karizmadan) sana bir sürprizim var, bayılacaksın :) (ya da bayılmasan da bayılmış numerosu yapacaksın, arkadaşın pek alıngan, kapiş?)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...