Sıkıcı hamilelik deneyimlerime devam, anlatacağım şey de sıkıcı ama birileri için yararlı olabilir.
Hamilelikte diyet mi olurmuş demeyin, bence de olmamalı ama hamileliğin 24-28. haftaları arasında mutlaka şeker yüklemesi yapılıyor. Eğer ilk yükleme normal çıkarsa mutlu mesut beslenmeye devam edebilirsiniz ancak şeker yüksek çıkarsa hemen ikinci yükleme yapılıyor. Nitekim benim şekerim de yüksek çıktığı için ikinci yüklemeyi yaptırmak zorunda kaldım. İlk yüklemede 50 gr glikoz verilirken 2. yüklemede 100 gr. glikoz veriyorlar. Önce açlık şekeri için sonrasında ise her saat başı tokluk şekeri için kan veriliyor. Toplamda 3 saat süren bir işlem bu. Su içmek yok, yemek yemek yok. Ben neredeyse 3. saatin sonunda fenalık geçiriyordum, şekerli su midemi fazlasıyla rahatsız etmişti çünkü.
Öğleden sonra sonuçları aldığımızda nur topu gibi bir gestasyonel diyabetim vardı artık. Hemen endokrinoloji uzmanına yönlendirildik. Şansıma dünya tatlısı bir doktorla tanıştım, cidden çok ilgilendi. Testler, çeşitli ölçümler yapıldı, beslenme alışkanlığımın üzerinden geçildi. 27 haftalık hamileydim ve 5 kilo almıştım, aslında gayet iyiydi ama artık beslenme düzenim değişecekti.
Hamileliğin başından beri çok tatlı tüketen bir gebe olmamıştım zaten ama mesela patates dediğin an akan sular duruyordu benim için. Böyle garip beslenme alışkanlıklarım vardı. Muayenehanedeki diyetisyenle saatlerce oturup bana yeni bir beslenme düzeni oluşturduk, nelere alerjim var, nelere düşkünüm, neleri tolere edebiliyorum falan filan. Bunu yazıyorum çünkü her diyet bireysel olmalı görüşüne sonuna kadar katılıyorum. Bana uyan bir diyet bir başkasına kilo da aldırabilir. Neyse uzun lafın kısası hayatımdan şekeri, tuzu ve ağır karbonhidratları çıkardım. Ekmeği ve meyveyi sayarak tükettim ama et, süt, sebze vs.'de ciddi kısıtlamalara gidilmedi. Doymadığın zaman biraz daha tüketebilirsin bu gıdaları dediler ama zaten verdiği porsiyonlar yeterince büyüktü ve hep yetti de arttı diyebilirim. 3 hafta sonra ilk kontrolde 3 kilo verdiğimi fark ettik ama çok şükür bu kilolar benim mevcut kilolarımdan gitti, bebek kendi gelişimine devam etti. Mümkün olduğunca her yemekten sonra kısacık da olsa yürümeye çalıştım. İnanın faydasını da gördüm.
Şu an 35. haftadayım, tabi ki üzerine 1,5 kilo aldım ama evde yaptığım şeker ölçümleri nispeten daha normal çıkıyor. Dikkat etmediğim an yükseliyor ki insan bu noktada kendisini değil bebeğini düşünüyor, aman tatlı yemeyeyim, aman yoğurdumu eksik etmeyeyim dengelesin filan diye. İnşallah doğumu da sorunsuz atlatırız ve bebeğimiz sağlıkla doğar.
Hamilelik şekerini ilk öğrendiğimde çok telaşlanmış, ne yapacağımı bilememiştim, umarım bu yazdıklarım birilerine faydalı olur.
not: görsel kaynak
5 yorum:
şeker yüklemesi hamileliğim boyucnca yalnızca 3 kez yaşadığım istifraların 1inin nedenidir. korkunç bi deneyimdi benim için. aşerme mevzuuna gelince patates nedir arkadaş ya! hamileliğimde yediğim patatesi ömrüm boyunca yemedim. ne şekil piştiği hiç mühim değil, her gün patates olsun yeterdi :) neyicede insan patates doğurmuyomuş, gönül rahatlığıyla yiyebilirsin yani :D
Özge, çok alemsin, patates doğurmak dediğin andan beri gülüyorum :)
İçindeki şeker oranı çok yüksek olduğu için çook nadir yiyorum bu aralar patatesi.
Ayrıca şeker yüklemesi cidden nasıl iğrenç bir şeydir, evlerden uzak olsun.
Bana da yükleme sonucu gestasyonel diyabet tanısı kondu ve hemen bir diyetisyene yollandım. Ben de hayatımda tatlıyla hatta çikolatayla işi olmayan biriyim ama karbonhidratla aram süperdir, patates, makarna, börek çörek vazgeçilmezimdir. Maalesef söz konusu bebek olunca dikkat ettim, evdeki ölçümlerde hep düşük çıktı şekerim. Arada ipin ucunu kaçırdığım da oluyordu ama :) Neyse ki sorunsuzca aldım kızımı kucağıma. Allah diyabetlere yardım etsin, çok zormuş gerçekten.
Cidden ben de çok zorlanıyorum bazen, incir bile yerken üç kere düşünmek zorunda kalıyorum. İnşallah biz de kızımız sağlıkla kucağımıza alırız etkilenmeden :)
Hamilelik şekeri ilk çıktığı zaman tıbbi olmayan, benim de başıma geldi diyerek anlatan bir yazı olsun çok istemiştim biraz cesaret versin diye. Bu yazıyı da o yüzden yazdım, belki morali bozuk birine umut verir diye.
Bir de ayıp olmazsa sorsam, normal doğumda problem olmadı değil mi şeker olması?
Yorum Gönder